feminaB12 / Baza wiedzy/ Jakie są źródła witaminy B12 w diecie?
Jakie są źródła witaminy B12 w diecie?
Kobalamina (forma witaminy B12) występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oto kilka głównych źródeł witaminy B12:
- Mięso:
W szczególności wołowina i jagnięcina są bogatym źródłem witaminy B12. Jednak również drób, jak kurczak czy indyk, zawiera ten składnik.
- Ryby:
Ryby morskie są dobrym źródłem B12. Szczególnie łosoś, tuńczyk, makrela, śledź i sardynki są bogate w tę witaminę.
- Owoce morza:
Skorupiaki i małże są doskonałym źródłem witaminy B12. Występuje też w innych owocach morza, choć w nieco mniejszych ilościach.
- Jaja:
Jaja są dobrą formą witaminy B12, zwłaszcza żółtko.
- Produkty mleczne i jaja:
Mleko, jogurt i ser zawierają małe ilości B12.
- Dieta bogata w żelazo:
Spożywaj produkty takie jak czerwone mięso, ryby, jaja, szpinak, orzechy, pestki dyni, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Wątroba:
Wątroba (szczególnie wołowa) jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy B12.
- Produkty wzbogacone w witaminę B12:
Wiele produktów spożywczych (np. płatki śniadaniowe, napoje roślinne, pasty do zębów) jest wzbogacanych w witaminę B12.
Przypisy:
1) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie / Mirosław Jarosz (red.), Ewa Rychlik (red.), Katarzyna Stoś (red.), Jadwiga Charzewska (red.), Warszawa : Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.