Witamina B12 (inaczej nazywana kobalaminą) jest składnikiem krwiotwórczym, pomaga ...
więcejKobalamina (forma witaminy B12) występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzę...
więcejfeminaB12 / Baza wiedzy
Witamina B12 (inaczej nazywana kobalaminą) jest składnikiem krwiotwórczym, pomaga w produkcji czerwonych krwinek.1
Proces syntezy czerwonych krwinek odbywa się w szpiku kostnym, gdzie komórki macierzyste przekształcają się w erytroblasty, a następnie dojrzałe czerwone krwinki. Witamina B12 jest ważna w dwóch kluczowych etapach tego procesu:2
1. Synteza DNA;
2. Metylacja:
Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Źródła witaminy B12 to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne.
Przypisy:
1) ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby.
2) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie / Mirosław Jarosz (red.), Ewa Rychlik (red.), Katarzyna Stoś (red.), Jadwiga Charzewska (red.), Warszawa : Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.