feminaB12 / Baza wiedzy/ Jakie są źródła witaminy B12 w diecie?

Jakie są źródła witaminy B12 w diecie?

Kobalamina (forma witaminy B12) występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oto kilka głównych źródeł witaminy B12:

  • Mięso:

W szczególności wołowina i jagnięcina są bogatym źródłem witaminy B12. Jednak również drób, jak kurczak czy indyk, zawiera ten składnik.

  • Ryby:

Ryby morskie są dobrym źródłem B12. Szczególnie łosoś, tuńczyk, makrela, śledź i sardynki są bogate w tę witaminę.

  • Owoce morza:

Skorupiaki i małże są doskonałym źródłem witaminy B12. Występuje też w innych owocach morza, choć w nieco mniejszych ilościach.

  • Jaja:

Jaja są dobrą formą witaminy B12, zwłaszcza żółtko.

  • Produkty mleczne i jaja:

Mleko, jogurt i ser zawierają małe ilości B12.

  • Dieta bogata w żelazo:

Spożywaj produkty takie jak czerwone mięso, ryby, jaja, szpinak, orzechy, pestki dyni, pełnoziarniste produkty zbożowe.

  • Wątroba:

Wątroba (szczególnie wołowa) jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy B12.

  • Produkty wzbogacone w witaminę B12:

Wiele produktów spożywczych (np. płatki śniadaniowe, napoje roślinne, pasty do zębów) jest wzbogacanych w witaminę B12.